Istoria Craciunului

Mai mult de 2 miliarde de crestini sarbatoresc Craciunul pe data de 25 decembrie, sarbatorea Nasterii domnului sau una dintre cele mai mari sarbatori dupa Pasti, Vinerea Mare sau Rusalii. Incepand cu secolul al XX-lea, Craciunul a devenit o sarbatoare laica, celebrate de catre crestini si necrestini, sarbatoare speciala pentru fiecare tara.  Impreuna cu Giftidea.ro am pregatit un articol din care sa aflati frumoasa istorie a Craciunului.

Desi in Biblie nu apare nimic care sa stabileasca exact data Nasterii lui Iisus Hristos, crestinii celebreaza  aceasta sarbatoare pe data de 25 decembrie, iar motitvul pentru care a ajuns sa fie celebrat in aceasta data ramane inca necunoscut, insa se considera ca aceasta sarbatoare isi are originile in celebrarile pagane din cadrul solistitiului de iarna.

Religiile precrestine marcau reintoarcerea soarelui, iar una dintre cele mai vechi referinte scrise despre celebrarile de acest fel a fost gasita in Mesopotamia in care se tinea timp de 12 zile si care avea ca scop ajutarea zeului Marduk sa imblanzeaza monstrii haosului pentru inca un an. In aceeasi perioada, Roma antica avea o sarbatoare prin care venera Soarele si lumina care nu facea decat sa biruie intunericul. Astfel, acest cult a fost preluat de la persanii care il adorau pe Mithra- zeul Soarelui.  Incepand de la mijlocul lunii decembrie si pan ape data de 1 ianuarie se sarbatoreau Saturnalii, o sarbatoare celebrate in cinstea zeului Saturn cu scopul ca divinitatea sa ofere cele necesare pentru muncile agricole si roadele pamantului, dar si a nasterii Soarelui neinvins, cand zilele incep sa creasca.

Data pentru Nasterea lui Iisus si sarbatorirea ei s-a decis in ideea de a contracara influenta sarbatorilor pagane, sarbatori numite Natalis Solis Invicti, dar si inchinarea la Mithra, zeul persan al Soarelui.

Imagini pentru poze gratis nasterea lui isus

In Rasarit, ziua de nastere a Domnului a fost aleasa pe data de 6 ianuarie, zi in care grecii au sarbatorit nasterea zeului Dionysos, iar egiptenii nasterea zeului Orisis. Aceasta data este celebrate si in zilele noastre de catre Bisericile Ortodoxe Greaca sau Rusa.

In anul 815 Craciunul a aparut si in Scandinavia prin Sfantul Angsar,responsabil pentru  raspandirea sarbatorii crestine in tarile slave fiind Sfantul Chiril. In Ungaria Craciunul a fost raspandit de catre Sfantul Adalbert incepand cu anul 997, in timp ce in Danemarca se crestineaza complet prin anii 1014-1053.

In Europa Occidentala, protestantii au prezis sarbatorirea Craciunului in anumite epoci. De exemplu, Oliver Cromwell a interzis in Anglia aceatsa sarbatoare intre anii 1649 si 1660. Incepand cu secolul al XIX-lea, Craciunul a devenit popular ca si sarbatoare a copiilor, sarbatoare a darurilor si a caritatilor, iar pentru aceasta mentalitate este responsabil Charles Dickens.  Nuvela “Colind de Craciun” a aparut in anul 1843 si era despre un om morocanos care se transforma dup ace primeste vizita a patru fantome in Ajunul Craciunului. Aceasta nuvela a fost mai tarziu ilustrata si transpusa in filem sau desene animate.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.