Blana naturala vs. blana artificiala

               

Mica istorie a blanurilor si simboluri ale acestora.

Din cele mai vechi timpuri blana animalelor a fost folosita cu scopul protectiei impotriva frigului, corpul uman fiind neputincios in fata naturii. Astfel blana si pielea au fost primele noastre resurse de creare a imbracamintii si de protejare fata de diferite evenimente termice.

Imagini pentru hercule the rock
Hercule si blana de leu purtata.

Cu timpul acestea au capatat simboluri diferite, conform traditiilor fiecarei regiuni, precum ar fi in Grecia: legenda lui Hercule ce presupunea ca acesta purta blana leului ucis aceasta avand drept simbol  protectia, puterea si calitatea de lider (semizeu) a acestuia. In acelasi timp prin tarile din Africa blana era purtata doar de catre regi si marii preoti, aici avand din nou drept simbol puterea si suveranitatea, dar si legatura omului cu supranaturalul. 

 Astfel, incepand cu secolul XI  hainele de blana au devenit simbolul bunastarii, bogatiei, dar si al elegantei, fiind purtate doar de familiile regale, nobilime si burghezie. 

Aparitia blanurilor artificiale.

Blanuri naturale  sau artificiale?

Insa in perioada interbelica apare un rival al blanii naturale si anume blana artificiala. Aceasta avea drept sustinatori diferite organizatii pentru protectia animalelor, cat si persoane ce considerau ca blana artificiala putea arata mult mai bine decat cea naturala si putea salva mii de animale salbatice, pe cale de disparitie. Insa calitatea pastrarii, a calitatii si uzurii era mult scazuta fata de pielea naturala, care desi este mai greu de ingrijit, da o textura aparte si se modeleaza mult mai bine pe corp, decat cea artificiala. De asemenea, stralucirea si finetea unei blani naturale nu se egaleaza nici cu cea mai bine lucrata blana artificiala.

Desi blana artificiala poate pastra echilibrul naturii prin protejarea anumitor animale, aceasta este  nedegradabila, conform unor asociatii din Canada. Astfel pielea naturala fiind biodegradabila este mult mai avantajoasa pentru sistemul eco al pamantului.

Ce parere au fashion stilistii?

Imagini pentru neslihan atagül kürk
Neslihan Atagul o mare iubitoare a blanurilor naturale!

Unii Fashion Stilisti au adoptat ideea blanurilor artificiale, pe motiv ca ’’omorarea unor animale cu scopul de a satisface nevoia unora privind moda, este pur si simplu crud si nedrept’’. Printre acestia se numara: Donna Salyers, Stella McCartney, Nanna Van Blaaderen, etc. Totusi majoritatea au ramas la confectionarea blanurilor naturale, caci, desi blana artificiala este de 20 de ori mai usor de prelucrat decat cea artificiala, resursele de industrializare  sunt mai scazute la cea naturala. 

Eu personal iubesc hainele din blana naturala, deoarece, chiar daca blana artificiala se poate asemana cu cea naturala, aceasta este o imitatie, se uzeaza cu timpul si capata un aspect neplacut, astfel investitia intr-o astfel de textila mi se pare nefavorabila. De asemenea, consider ca protejarea mediului de la poluare este mult mai importanta decat salvarea animalutelor. Motivul, pielea naturala se descompune cu timpul. In timp ce o blana artificiala nu e biodegradabila si are un efect profund negativ asupra tuturor lucrurilor inconjuratoare. Pe cand animalele, prin natura lor, sunt facute sa perpetueze si sa evolueze, precum si sa esueze sau sa dispara cu timpul( precum si dinozaurii sau alte multe specii de animale ce existau acum cateva mii de ani). Desigur si animalele sunt importante, dar doar in cazul speciilor pe cale de disparitie, ce trebuiesc protejate.

Astfel, daca si voi sunteti fan al produselor din blana naturala, de supercalitate, va invit sa vizitati site-ul  www.josephine-q.com si sa va delectati cu cele mai in voga produse.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.